måndag 22 februari 2010

Trinidad




Uppe vid Savannah ligger ett gigantiskt, nybyggt opera- eller konsert-hus, National Academy for the Performing Arts. För tillfället omges huset av ett högt stängsel, möjligen tillfälligt för karnevalen. Vaktposterna jag snackade hade dock ingen aning om när det skulle tas ner. Det ser alltså ut som om man byggt ett fantastiskt hus som sedan blev så fint att man inte vågar släppa folk i närheten av det. Jag får forska lite på nätet om historien bakom detta hus. Hur som helst är det verkligen snyggt. Tänk om vi fått något sådant i Göteborg i stället för nuvarande anskrämliga lada? Och det är definitivt mycket snyggare än Maersks groteska styrhytt i Köpenhamn.

Det finns ett antal nybyggda, flashiga höghus i Port of Spain så någonstans finns det pengar. I varje fall fanns det pengar innan den globala krisen. Tre nya lyxbostadshus i St. James står halvfärdiga. De som stod bakom, Susan jobbade tydligen för dem, gick omkull och fick tas över av staten. Nu låter man folk flytta in i de delar som blivit klara och så hoppas man kunna bygga färdigt så småningom.

Trinidads rikaste familj är en syriansk klan. De äger alla shopping malls, bygger höghus och äger alla de KFC och Subway som finns i snart sagt varje gathörn.

Sedan har vi kineser. Förutom alla kinesrestauranger verkar det som om nybyggena byggs av kinesiska byggnadsfirmor. Såg "Shanghai Construction Corp" på en skylt vid en ny skyskrapa.

Vad gäller Sverige så visades Sverige – Norge i curling på TV i morse. Sony Ericsson är en ganska vanlig telefon. Såg en "I love Soca" dekal med Sony Ericsson loggan som "love". Soca Rebels försökte ju en gång i tiden få sponsring från dem så det var rätt tänkt. Man ser faktiskt ganska många Volvo XC90 på gatorna. Bilarna är som sagt många och de flesta är nya fina japanska mellanklassbilar. De direktimporteras från japan (högerstyrda) så det är japanska skrivtecken på alla reglagen i bilen…

Den politiska makten innehas av afrotrinidadier. Deras parti är PNM. Oppostionen är dominerad av indier. Deras parti är UNC. De håller just på att få en kvinnlig partiledare, Kamla Persad-Bissessar, och detta kommer nog att ge dem en chans att ta hem nästa val.


 

4 kommentarer:

  1. Snyggt hus!
    Ja, syrierna har länge varit de stora affärsmännen där. Dom har i många år importerat varor och öppnat butiker. Jag känner en av dom fast han tillhör nog inte den rika klanen. Han har en butik på en parallellgata till Frederick Street och mittemot ligger hans fru affär. Det är nånstans där det går en shopping Mall från Frederick Street. Henry Street heter gatan. Affären heter samma som han, Mazahem.
    Man kan ju hoppas att det blir partibyte snart så det förhoppningsvis blir förbättringar.

    SvaraRadera
  2. Förbättringar. Tja.. Jag skrev inte att det var dåligt. Vad som behövs egentligen är väl en riktig kollektivtrafik. Det fanns järnväg fram till någon gång på 1980-talet då den revs upp. Det snackas väl om att bygga upp den igen och det borde väl vara högst upp på den politiska dagordningen med tanke på trafikinfarkten.

    SvaraRadera
  3. Jag syftade inte på det du skrev om, utan korruption hos politiker och polis, gängkriminalitet, kidnappningar, den höga mordstatistiken, social välfärd åt folk som behöver det, ungdomsverksamhet m.m. Gatubelysning och trottoarer i andra områden än i Port of Spain är ingen dum idé heller. Så det inte är nattsvart efter 18:00 i områden utanför staden.
    Deras trafikkaos borde dom förstås göra någonting åt också. Det finns en expressbuss mellan Port of Spain och San Fernando men det är väl det enda. Jag tror inte att det fanns järnväg så länge. Sharmin har pratat om att det fanns tåg när hon var liten. 1985 fanns det ingen tåglinje i Trinidad.
    Det är bra läsning att du skriver hur det är i Trinidad nu. Jag har ju inte varit där på 6 år nu (Sharmin och Sarah var där för 4 år sedan). Såg byggnader på dina kort som jag inte har sett förut.
    Finns Soca Boat (rest. och klubb) kvar nere vid hamnen vid Wrighston Road (vid Cruise Ship Mall)? Där hade dom förut calypsonians som kompade sig själv på elgitarr på eftermiddagarna.

    SvaraRadera
  4. Min tro är väl att om folk får riktiga jobb så kommer sociala problem att gradvis minska. Ett sätt att skapa jobb är ju att staten investerar i infrastruktur; Tåglinjer, gatubelysning, vägar, trottoarer... Skrytbyggena i Port of Spain skapar väl iofs också jobb men det måste fördelas över hela ön och så skulle det väl kunna bli om kommunikationerna förbättrades.

    Wrightson Road är ett sexfiligt inferno med ett enda övergångsställe. Tror inte det finns så mycket på hamnsidan förutom Hyatt, Kalypso Revue, Tobagofärjan och containrar.

    SvaraRadera